Baas in Mondzorg

Behandelingen

Zet de eerste stap

Heb je weleens bloedend tandvlees met tandenpoetsen of je tanden stoken? Vind je die rook en/of koffie-aanslag op je tanden niet zo mooi? Of heb je weleens een gaatje bij de tandartscontrole? Wat je gebit ook nodig heeft, jou een gezonde mooie lach geven dat is mijn zorg.

Heb je de eerste stap gezet en een afspraak gemaakt? Neem dan plaats in de wachtkamer op de eerste etage van het Medisch Centrum Hoog Lede. Je hoeft je voor je afspraak niet te melden bij de balie, want ik haal je persoonlijk op uit de wachtkamer.

Tijdens de intake maken we kennis en werken we rustig een stappenplan af.

De intake

    • Medische vragenlijst en doornemen van je gegevens
    • Uitvoeren mondonderzoek waarbij gekeken wordt naar de gezondheid van het tandvlees en de gezondheid van de slijmvliezen, wangen, tong en verhemelte
    • Het maken van een parodontiumstatus of score DPSI om de gezondheid van het tandvlees in kaart te brengen
    • Plakkleuring en uitgebreide voorlichting en instructie, afgestemd op jouw gebit
    • Bespreken behandelplan 
    • Comfortabele gebitsreiniging volgens de Guided Biofilm Therapy

Je tandarts wordt desgewenst geïnformeerd over de behandeling.

FOTO-BEHANDELINGEN

Openingstijden

  • Woensdag9:00 - 17:00 uur
  • Donderdag9:00 - 17:00 uur
  • Vrijdag9:00 - 17:00 uur

Gingivitis

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees, veroorzaakt door de ophoping van tandplak – een laagje bacteriën dat zich dagelijks op je tanden vormt. Als je tandplak niet goed verwijdert door regelmatig te poetsen en tussen je tanden en kiezen te reinigen, kan het tandvlees geïrriteerd raken of gaan ontsteken.

De symptomen van gingivitis zijn vaak:

    • Rood, gezwollen of gevoelig tandvlees
    • Bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen
    • Slechte adem

Gingivitis is de eerste fase van tandvleesontsteking en kan gelukkig goed worden behandeld. Als het op tijd wordt aangepakt, is de ontsteking omkeerbaar en kan je tandvlees weer helemaal gezond worden. Blijf je echter te lang met ontstoken tandvlees rondlopen, dan kan dit zich ontwikkelen tot parodontitis, een ernstiger aandoening die het kaakbot kan aantasten.

Gevoelige tandhalzen

Gevoelige tandhalzen kunnen ontstaan door factoren zoals tandvleesontsteking, te hard of verkeerd poetsen. Dit kan leiden tot ongemak bij het eten van zoete, koude of warme voedingsmiddelen. Afhankelijk van de oorzaak kan deze gevoeligheid soms vanzelf verdwijnen. Het gebruik van speciale tandpasta of gel kan verlichting bieden. Als dit niet voldoende helpt, sta ik klaar om je te ondersteunen en de beschikbare opties te bespreken.

Implantaten

Bij implantaten kan ook tandvleesontsteking optreden, wat het omliggende fundament kan aantasten. Deze ontsteking, bekend als peri-implantitis, verloopt vaak sneller dan bij natuurlijke tanden of kiezen. Daarom is het cruciaal om het probleem in een vroeg stadium aan te pakken. In mijn praktijk heb ik de kennis en expertise om peri-implantitis effectief te behandelen.

Parodontitis

Parodontitis is een ernstige ontsteking van het tandvlees en het onderliggende kaakbot. Het begint vaak met onbehandelde gingivitis, waarbij de tandvleesontsteking zich uitbreidt en uiteindelijk het bot dat je tanden en kiezen ondersteunt, aantast. Hierdoor kunnen tanden los komen te staan of zelfs uitvallen.
Parodontitis ontstaat door de ophoping van tandplak en tandsteen, die bacteriën bevatten die de weefsels rond je tanden aantasten. Deze aandoening kan niet alleen leiden tot het verlies van tanden, maar heeft ook invloed op je algemene gezondheid, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Symptomen van parodontitis zijn:

    • Bloedend en terugtrekkend tandvlees
    • Slechte adem
    • Losstaande tanden en/of kiezen
    • Pijn bij het kauwen
    • Veranderingen in de stand van je tanden

Vaak kunnen deze verschijnselen ook afwezig zijn! Daardoor kan parodontitis lang onopgemerkt blijven. Ook hiervoor geldt dus: laat regelmatig je gebit controleren door de mondhygiënist.

Wie krijgt parodontitis 

Parodontitis is een multifactoriële ziekte en dat betekent dat meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan van parodontitis. Een aantal van deze belangrijke factoren zijn:

Erfelijke gevoeligheid
Voor een groot deel is gevoeligheid voor parodontitis afhankelijk van erfelijke factoren. Dat wil zeggen dat niet iedereen parodontitis krijgt. Het betekent wel dat, als blijkt dat je gevoelig bent voor parodontitis, dit niet te veranderen is. Je zult dus altijd meer aandacht moeten besteden aan de gezondheid van je tandvlees. Omdat de werking van het afweersysteem voor een groot deel erfelijk bepaald is, is het belangrijk dat ouders, die gevoelig zijn voor parodontitis, extra alert zijn op tandvleesproblemen bij hun kinderen.

Bacteriesamenstelling
Verder is het van belang om te weten dat er per persoon verschillende soorten en aantallen bacteriën in de tandplak voorkomen. Ook de agressiviteit van de bacteriën kan sterk verschillen. Hierdoor kan de tandplak van de ene persoon veel schadelijker zijn dan die van een ander. Daarnaast speelt de weerstand van je lichaam een belangrijke rol in hoe je reageert op bepaalde bacteriën in de tandplaque.

Roken
Roken heeft een negatief effect heeft op het tandvlees en de behandeling van problemen. Tijdens het roken worden schadelijk stoffen (zoals nicotine) deels opgenomen in het tandvlees. Met name de nicotine remt de natuurlijke afweer en vermindert een gezonde doorbloeding. Het is bekend dat de snelheid van de botafbraak sneller is bij rokers. Ook het remmen van deze afbraak verloopt slechter en het tandvlees herstelt minder goed door roken. Stoppen met roken is dus een belangrijke factor in de strijd tegen parodontitis.

Systemische ziekten en stress 
Er zijn sterke aanwijzingen dat parodontitis samenhangt met enkele andere gezondheidsproblemen. Zowel lichamelijk als psychisch. Diabetes Mellitus, met name de niet goed ingestelde diabetes, geeft een hogere kans op parodontitis. Omgekeerd heeft parodontitis invloed op een goede instelling van de Diabetes. Ook hart- en vaatziekten komen relatief meer voor bij mensen met ernstige parodontitis. Het is echter nog niet aangetoond dat parodontitis de oorzaak van deze problemen is. Psychische stress werkt weerstandverlagend en daardoor neemt de kans op het verergeren van de parodontitis toe.

Technologie

Airflow Prophylaxis Master

In mijn praktijk behandel ik met de AIRFLOW Prophylaxis Master, een innovatief systeem dat op een aangename manier; aanslag, tandplaque en tandsteen effectief verwijdert.

SMILE BACKGROUND GROOT
Tevreden cliënten
+ 0
demo-attachment-168-Subtraction-7